Badstu - ventilasjon i badstuen?
Det er viktig at luftventilasjonen er effektiv. Luften i badstuen bør skiftes ut seks ganger i timen.
Med den klassiske metoden tar du inn tilluften under eller rett ved siden av ovnen og avtrekksventilen plassert høyt oppe på veggen, gjerne diagonalt på tvers av badsturommet.
Nå for tiden brukes også en metode som gjør at man slipper ut luften lavere nede på veggen, under den øvre benken eller enda lavere nede uansett. Denne plasseringen av avtrekksventilen gjør at luften blir varmere lavere nede i badstuen enn ved den «klassiske» metoden. Det kan være positivt hvis du sikter mot en jevnere temperatur i hele rommet. Men ønsker du lavere temperatur på nederste hylle, kanskje avhengig av barna, så passer kanskje den klassiske metoden bedre.
Uansett hvilken metode du velger, må du se på muligheten for å slippe luften ut i samme rom som du tar den fra. Å slippe den direkte ut i frisk luft bør unngås. Ovennevnte gjelder selvtrekksventilasjon.
For en badstue med elektrisk ovn, er riktig ventilasjon viktig for å sikre god luftkvalitet og effektiv oppvarming.
Generelt anbefales følgende:
Ventilasjonskrav for badstuer
- Luftinntak: Bør ha et areal på 5-10 cm² per m³ badstuvolum. For en badstue på 6-9 m³, betyr dette et inntak på 30-90 cm².
- Luftutløp: Bør være dobbelt så stort som inntaket, altså 60-180 cm².
Plassering av ventilene
- Luftinntak: Plasseres nær gulvet og helst i nærheten av ovnen for å sikre god luftsirkulasjon.
- Luftutløp: Plasseres høyt på motsatt vegg, nær taket, eller kanaler ut gjennom døren.
Ventilasjonens effektivitet avhenger også av hvor tett badstuen er bygget, hvor ofte den brukes og hvilken varmekilde som benyttes. Dersom det er en elektrisk ovn, kreves ofte mer luftgjennomstrømning enn ved vedfyring.